Het Toussainthuis heeft een rijke geschiedenis als huis van ‘letteren en kunsten’

1877 | Invloedrijke bewoners

Het historische Toussainthuis dankt haar naam aan de beroemde schrijfster Anna Louise Bosboom-Toussaint (1812-1886). Zij woonde en werkte hier vanaf 1877 met haar echtgenoot, de beroemde kunstschilder Johannes Bosboom (1814-1891). In haar schrijfkamer, gelegen in het bovenhuis, werden talloze boeken geschreven terwijl in het atelier, gelegen op de begaande grond, vele meesterwerken werden geschilderd en beroemde kunstenaars, waaronder Willem Mesdag, het atelier bezochten.

1911 | Openbare Bibliotheek

Vanaf begin 1911 was in Het Toussainthuis de voorloper van de Openbare Bibliotheek gevestigd. In de leeszaal was ruimte voor ongeveer 75 lezers en een opzichter bewaakte de orde. Vaste klant was, volgens onze bejaarde informanten, de op het Paleis Noordeinde opgroeiende prinses Wilhelmina. Het nieuwe concept van het ‘uitleenbureau’ was een groot succes en daarom werd in 1922 besloten om de bibliotheek te verhuizen naar het aangrenzende pand gelegen aan de Bilderdijkstraat in Den Haag.

1923 | Dansschool Constandse

Na het vertrek van ‘het uitleenbureau’ werd het huis in 1923 in gebruik genomen door de heer Constandse, die de moed had een voor die tijd een zeer gedurfd fenomeen als een dansschool op te richten. Het Katholieke Dansinstituut Constandse was voor maar liefst zeventig jaar lang een begrip in Den Haag en fungeerde als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Mede daardoor hebben talloze relaties en huwelijken hun oorsprong gevonden tijdens de danslessen in Het Toussainthuis.